La Ipotesti

Recent, am avut ocazia sa vizitez satul Ipotesti din judetul Botosani. Nu cred ca exista cineva care sa nu asocieze automat acest nume cu Mihai Eminescu. Prin urmare, obiectivul principal al vizitei a fost, clar, casa memoriala a acestuia.

casa-memoriala-mihai-eminescu-de-la-ipotesti

Recunosc ca am intrat cu o oarecare emotie in casa, incercand sa fac o legatura intre putinele lucruri pe care mi le mai aminteam despre poet si ceea ce gaseam in incapere. Urmarind obiectele si aspectul casei, primul lucru care mi-a venit in minte a fost sa spun: „Dom’le, da’ n-a fost chiar asa sarac…”.
Ulterior, am aflat ca din tot ceea ce reprezinta casa memoriala, doar un sfert ar fi lucruri care i-au apartinut poetului, iar casa este, de fapt, la a treia reconstructie. Acest lucru se intampla deoarece in 1924, ca urmare a faptului ca nu mai fusese ingrjita ani de-a randul, casa a fost daramata in totalitate, iar cea care a fost construita in locul ei nu a respectat aproape deloc structura originala a casei. Prin urmare, si aceasta a fost demolata, iar in 1979 a fost reconstruita o varianta care a reprodus in totalitate casa parinteasca a lui Eminescu.
Aceasta are printre altele si un pian care il exemplifica pe cel care a apartinut surorii poetului, Aglaia, dar si un birou care se pare ca ar fi chiar cel la care scria acesta. In afara biroului si a altor cateva obiecte din incapere, celelalte lucruri sunt doar copii a ceea ce a reprezentat candva mobila casei.
Pe langa casa memoriala, mai poti vizita si biserica veche a satului Ipotesti, Casa tarananeasca de epoca in stil moldovenesc pe care a donat-o familia Papadopol, cea care a avut pentru ultima data in proprietate mosia Ipotesti, dar si Centrul National de Studii Mihai Eminescu.
casapapadopol18iun2012d2
Pretul de vizitare este aproape „ridicol de mic”, adica 6 lei/persoana, iar taxa de fotografiere 5 lei.
La vreo 4 km de Memorialul Ipotesti, se afla sursa de inspiratie poetica a lui Mihai Eminescu: lacul cu nuferi, care face parte din patrimoniul national, fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice legate de numele poetului. Din pacate, din cauza verilor secetoase din ultimii ani, acesta este pe cale de disparitie. Tot din acest motiv are de suferit si vegetatia, in special nuferii albi si galbeni, care sunt specii protejate si declarate monumente ale naturii.
IMG_5420b
Altfel, plimbarea prin padure este mai mult decat placuta. Noi am vizitat-o la 9 dimineata, asa ca, in afara unor caini prietenosi si infometati (pe care i-am hranit cu covrigi de Buzau), n-am mai vazut nicio vietate pe acolo. A fost amenajata si o alee care sa iti usureze drumul prin padure, dar au fost si unii care au avut grija sa „usureze” podul de peste lac, luand acasa cateva dintre scandurile acestuia.
E pacat ca nu stim deloc sa pretuim frumusetile pe care ni le ofera natura si nici sa apreciem interventiile artificiale care au rolul de-a contribui la splendoarea locului.
Padurea este amenajata si cu banci, cosuri de gunoi si indicatoare.

5 gânduri despre „La Ipotesti

  1. Am vizitat si eu aceste locuri pe vremea adolescentei mele, dar trebuie sa recunosc, ca nu-mi mai amintesc mai nimic, era pe undeva prin 1974, cred ca era vechea casa, de biserica, nu stiu nimic, oricum pe vremea aceea, nu era permisa vizitarea lor….mai ales, ca am fost intr-un grup organizat, impreuna cu cativa colegi de clasa si profesoara de limba romana….Domnisora profesoara, o tanara sufletista si cu multa pasiune pentru profesia ei, ne-a promis, ca daca, memoram 10 poezii de Eminescu, mergem in excursie la Ipotesti, gratuit……Mi-a placut mult articolul tau, scris cursiv si limpede, cu emotia momentelor traite, a lucrurilor si a frumusetilor vazute, mi-au placut la fel de mult imaginile din natura surprinse la ele acasa, de un fotograf sufletist si priceput….Multumesc din suflet, dragilor dragi, pentru tot ceea ce impartasiti cu noi, cei care, n-o sa reusim sa mai vizitam astfel de locuri…..Sa nu va opriti niciodata, sa faceti, ceea ce va place si va este de folos….(Adriana, te rog, sa nu te enervezi, n-a fost un sfat…e doar parerea unei persoane, care va indrageste si va admira).

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s